Taimekastid- hea valik igale aiapidajale

Taimekastid on hea valik, kui taimede istutamiseks puudub pinnas ning peenra tegemise võimalus. Taimekaste on võimalik paigutada terrassile, rõdule, hoovi või mujale. Taimekast on mugav, sest see asub maast kõrgemal ja sellega on lihtne toimetada ning samuti on taimekastis taimede hooldamine lihtne, kuna rohimist on vähem. Lisaks saab taimekasti täita just igale taimele sobiva mullaga.
Millisest materjalist taimekasti valida?
Taimekasti valib igaüks enda maitse ja vajaduse järgi, kuid erinevatel materjalidel on omad plussid ja miinused.
Kivist ja betoonist taimekastid: säilitavad hästi mulla temperatuuri ja niiskust ning neid ei ole vaja talveks õuest ära viia. Sellised kastid on rasked ning ei ole hea valik, kui taimekaste on vaja tihti liigutada.
Metallist taimekastid: rasked ning sobivad hästi kõrgetele istikutele. Metallist taimekastis soojeneb muld kiiresti ning seetõttu tuleb taimi tihedamini kasta.
Plastikust taimekastid: kerged ning hoiavad hoiab vett endas kauem, seetõttu on oht juuremädaniku tekkeks suurem kui puidust istutuskasti kasutades. Sellistel kastuidel on vaja vee äravooluks tekitada drenaaž.
Puidust taimekastid: puidul on hea veepidavus. Puidust taimekasti valides on parem valida lehtpuust kast, kuna see on kindlam mädanemise vastu. Valida tuleks tugev kast, sest puit paisub ja kahaneb niiskusega. Puidust taimekasti ei tohiks hoida otse maapinnal, et tagada kasti pikem kasutusaeg. Söödavate taimede kasvatamiseks tuleks valida värvimata ja keemiliselt töötlemata kast. Taimekasti liistude vahe ei tohiks olla suurem, kui 5 cm, et kastis kasutatav vooderdus ei hakkaks välja paistma ning ei rikuks kasti välimust.
Taimekasti kasutaja meelespea:
  • Olenevalt taimekasti materjalist kuivab muld taimekastides kuivab kiiremini või aeglasemalt kui peenras ning seetõttu tuleb taimi kasta kas tihedamini või harvemini.
  • Taimekasti põhi ei tohi olla väga tihe, et tagada üleliigse vee äravool kastist.
  • Istutuskasti põhja võib panna kive, et tekiks pragusid, kuhu vesi saab voolata. See aitab vältida juuremädaniku teket. 
  • Hõredate küljelaudadega taimekastid tuleb seestpoolt vooderdada, et vältida vee liiga kiiret väljavoolamist. Samuti aitab kasti vooderdus mädanemise vastu. Vooderduseks on hea kasutada kilet ja traati. Kindlasti tuleb vooderdusse teha vee äravooluks augud.
  • Taimekasti teistkordsel kasutamisel tuleb see puhastada nii seest kui väljast, selleks on hea kasutada tugevat harja.
  • Ürtidele ja üheaastastele suvelilledele sobiv kast on 30 cm sügavune, püsikud ja köögiviljad vajavad vähemalt 45 cm sügavust kasti.
Taimekastide meisterdamine
Puidust taimekaste on saab lihtsa vaevaga ise kodus meisterdada. Siit ja siit leiab selleks lihtsad õpetused.

Sahtlipõhjast tehtud taimekast

Mõnusat meisterdamist!
Kasutatud allikad
Iannotti, M. (2020). How to Choose the Right Garden Planter, Container, or Pot. https://www.thespruce.com/before-you-buy-a-garden-planter-1402344 (01.06.2020)
NEULAR OÜ. (s.a.). Kasvatuskast aeda või kasvuhoonesse. https://www.neular.ee/kasvatuskast (01.06.2020)
Ratfink, J. (s.a.). How to Choose the Right Pot or Planter for a Plant. https://www.instructables.com/id/How-to-Choose-the-Right-Pot-or-Planter-for-a-Plant/ (01.06.2020)

The Sill, Inc. (2020). How-To: Pick a Planter for Your Plant. https://www.thesill.com/blogs/plants-101/how-to-choose-right-pot-houseplants (01.06.2020)



Kommentaarid