Mulla valimine - mida selle juures tähele panna?

Taimede saagikus sõltub mullast
Pinnase hea kvaliteet on saagi saamisel üks tähtsamaid komponente. Seetõttu tuleb mulla eest hoolitseda ning enne taimede istutamist tuleb kontrollida mulla kvaliteeti. Taimede kasvatamiseks tuleb valida igale taimele sobiv muld ning vajadusel seda väetada. Õige ja tasakaalustatud väetamisega saavad nii taimed kui ka kõik elusorganismid mullast toitu ja energiat. Oluline komponent pinnasegus on ka liiv, ilma milleta halveneb juurte hapnikuvarustus. Väga oluline on seegi, et pinnasegu sisaldaks ka orgaanilist väetist – huumust, biohuumust, komposti või vermikomposti. Mida suurem on orgaanilise väetise sisaldus, seda parem on muld.
Koduaia, kasvuhoone või taimekasti mulla uuendamiseks on vaja väikest kogust uut mulda. Poodides müüdavad mullad tuleb teha taimedele sobivaks neile toitaineid lisades ning pH taset neutraliseerides. Mulda ostes tuleb see kriitilise pilguga üle vaadata, et see ei sisaldaks midagi üleliigset,  näiteks ehitusprahti. Kotis seisnud mulda tasub enne kasutamist nuusutada ning seenelõhnaline mulda ei tohiks kasutada.
Ettevaatlik tuleb olla mullale komposti lisamisega, sest sellega võib muld muutuda liiga toitainerikkaks ning põhjustada taimedele ebasoodsa kasvupinna. Parajal määral kompostimulda segatuna tavalise mullaga aitab aga vähendada haiguste levikut mullas, sest komposteerimise käigus on see korralikult kuumenenud ning sellega hävitanud mullas elutsevad taimedele kahjulikud organismid. Kompost väetisena toimib lühiajaliselt.
Mulla segamine turbamullaga muudab mulla happelisemaks. Happelisust saab vähendada purustatud lubjakivi või dolomiidi lisandiga. Turbasegule võib lisada vermikomposti. Poodides müüdav turbamuld on väga toitainevaene, seetõttu tuleb sinna toitaineid pidevalt juurde lisada. Selleks võib kasutada orgaanilisi või mineraalväetisi.
Taimede istutamiseks peab muld olema soe, sest taimed vajavad idanemiseks tavalisest rohkem sooja. Muld peab olema haiguste ja kahjuriteta ning koduaia mulla kasutamisel tuleb see eelnevalt läbi kuumutada.
Istutusmullad on erinevat tüüpi ja erineva tekstuuriga. Sobivaim muld sõltub aias olevatest taimedest ja mulla konkreetsetest omadustest. Paljud taimed tahavad kasvamiseks savikat mulda, kuid mõned eelistavad liivaseid muldasid ning ka pH-eelistused varieeruvad. Oluline on jälgida vee äravoolu mullast. Mõned taimed eelistavad niiskeid juuri, teised aga kuiva mulda. Enamik potisegusid kasutavad perliiti, põlevkivi puru, et luua pinnases õhutaskud ja poorid, mis parandavad vee äravoolu.

Mulla valiku juures on oluline taime istutuskoht. Varjus olevad taimed ei kaota vett nii kiiresti kui täispäikese käes asuvad taimed. Neile taimedele on kasulik kergem mullasegu, samas kui täies päikese käes olevad taimed vajavad keskmise raskusega mulda, mis hoiab hästi vett.
Kasutatud allikad:
Ratšinskaja, N. (2015). Kuidas valida taimele mulda? https://tarbija24.postimees.ee/3148523/kuidas-valida-taimele-mulda (01.06.2020)
Eensaar, L. (2019). 4 soovitust koduaia mulla valimiseks ja viljakana hoidmiseks. https://novaator.err.ee/913354/4-soovitust-koduaia-mulla-valimiseks-ja-viljakana-hoidmiseks (01.06.2020)
Käger, E. (2017). Nippe külvide ja ettekasvatamise õnnestumiseks. https://maaelu.postimees.ee/4055749/nippe-kulvide-ja-ettekasvatamise-onnestumiseks (01.06.2020)
Watkins, D. (s.a.). How to Choose a Potting Soil. https://homeguides.sfgate.com/choose-potting-soil-76465.html (01.06.2020)


Kommentaarid