Ruttu ruttu näpud mulda!

Praegu on selline stressirohke aeg. Kellel rahadega mured, kellel raskusi kodus töötamisega, kellel vaja lapsi õpetada, kellel peres keegi haige, mõnel isegi kõik korraga.

Rändasin 12 aastat mööda maailma ringi ja kui praegu tagasi mõtlen sellele ajale, siis kõige õnnelikum olin siis, kui töötasin taludes, õppisin permakultuuri ja orgaanilist aiandust. Haarasin sellest tundest kinni ja põrutasin oma seemne pakkidega maale. Mul on see näppude mulda saamine natuke lihtsam, sest olen maalt pärit ja ema-isa ootavad kogu aeg lapsi appi. Aga kui sinul nii ei ole, siis ära heida meelt. Mõnusat rohelist salatit ja maitsetaimi saab vabalt kasvatada ka kodus akna peal. Kui sul on hea päikeseline rõdu, siis sinna võid isegi tomateid ja kurke külvata.

Igatahes, maal istusin emaga kasvuhoonesse maha (ikka ilusasti 2m vahega) ja lasin kogenud agronoomil ja talupidajal ennast õpetada.

Sain teada, et aprilli keskpaigaks peaksid enamus taimi, mida vaja ette kasvatada külvatud olema. Seda tõendas ka allpool olev Hansaplanti külvikalender.

Vaatasime minu seemepakid üle ja tuli välja, et enamuse külvan ma otse peenrasse. Ürdid, salatid, kõik rohelise lehemassi tootjad, porgandid jne.

Seda ma juba teadsin, et kurgi pean kohe ruttu külvatud saama, sest tegelikult olen kurgi külvamisega juba natuke hiljaks jäänud. Hea oleks olnud ta märtsi lõpus mulda saada. Minu üllatuseks aga soovitas ema mul ette kasvatada ka naeri, kaalika, juurselleri ja rõika. Tema kogemus on näidanud, et muidu saab neid korjama hakata liiga hilja ja tegelikult tahaks ju ikkagi juba suve keskel nautida oma aia saadusi. Leppisime kokku, et teeme sel aastal väikese katsetuse ka. Osad taimed kasvatame ette ja seemned külvame otse peenrale ja siis peame kalendrit, et millal meie kaalikad ja naerid ilusad ja prisked on.

Ettekülvamiseks kasutab ema selliseid kaste:

 
Igasse pesasse läheb 1 või 2 seemet, mis oleneb sellest, kui suured seemned on ja kui kõrge on nende idanemise protsent. Ütlen ausalt, minul läks naeri seemneid küll mõnda 3 tükki. Hiljem tuleb lihtsalt taimed ettevaatlikult üksteisest eraldada.

Külvatakse tavalisse aiamaa musta mulda. Muld segatakse rohke veega (see on mega mõnus protseduur) ja siis täidetakse kast tihedalt mullaga. Kõige lihtsam on tõsta tore kuhi mulda kastile, see kätega laiali ajada ja siis hakata ühest servast auke tihedalt täitma. Ülearuse mulla saab pärast kiire vaevaga pealt ära tõsta.

Väga tähtis on peale kasti mullaga täitmist muld sõelaga kastekannuga uuesti ühtlaselt läbi kasta, et pealmine kiht hästi niiske oleks. Kui siis tundub, et natuke liiga palju mulda mõnes augus on, võib selle pealt ära pühkida.

Ema asetab seemned tavaliselt mulla peale ja siis järgmise ringiga vajutab need alles sisse. Mulle endale meeldib kasutada külvamise ajal järjehoidjat (valge plastik tükk, kuhu hiljem kirjutan külvatud taime nime ja külvamise kuupäeva) ja lükata seemned kohe mulda. Seemnete külvamise sügavus varieerub. Suuremad seemned lähevad poole sentimeetri sügavusele. Väiksemad ainult mõne millimeetri sügavusele. Seda on oluline tähelepanelikult jälgida, sest kui seemne liiga sügavale torkad ei hakka ta idanema.

Peale külvamist ära unusta kasti sildistamist! Kujuta ette, kui külvad terve hunniku kaste ja siis pärast pead välja nuputama, mis seeme kuhu läks?!

Mina asetan kastid kergelt diagonaalis üksteise peale (nii et kõik saavad õhku) ja lasen neil pool päeva niimoodi seista. Selle aja jooksul muld tiheneb. Pärast seda katan kasti kilega ja asetan kastid üksteise peale. Kaste vaatan iga päev ja kui vaja, kastan. Niipea kui esimene taim on rohelise nina välja pistnud, tõstan kasti kuhjast eraldi valguse kätte.



Oluline on jälgida temperatuuri idanemiseks kasutatavas ruumis. Ema üritab hoida pidevalt 25 kraadi ringis aga hetkel läheb öösiti natuke alla selle. Alati on võimalik kasutada kilesid ja katteloore, et temperatuuri reguleerida. Kodus kasvatades on soovitatav osta kasvulambid, mis annavad lisa valgust ja ka sooja.

Taimede kasvatamise juures on väga oluline suhtumine. Kui sinu jaoks on see raske töö ja mõtled ainult sellele, et tahaks raha kokku hoida ja palju köögivilju saada, siis võib see kujuneda väga ebameeldivaks protsessiks. Kõik ei pruugi kohe tärgata. Vaja on kannatust ja loovust. Naudi seda kogemust, näpud mullas tunnet ja ootamatult leiad ennast naeratamas.
           
Ilusaid musti näppe soovides!

Kaisa


Kommentaarid